Oman elämäsi inventaario
”Mitä minulle kuuluu ja miten voin juuri nyt?” Jokaiselle meistä olisi hyvä tehdä aika-ajoin pieni tilanne päivitys omassa elämässä.
Meistä jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa henkistä pääomaa ja käydä läpi ajatuksia, tavoitteita, pelkoja, uskomuksia ja unelmia – yleisesti sitä, missä tilanteessa ne oman elämän eri osa-alueet ovat, missä olen nyt. Voisi puhua oman elämän inventaariosta.
Tämä on tärkeää, sillä elämäämme leimaa jatkuva informaatioähky ja hektisyys, joka helposti väsyttää mielen ja siirtää meidät monesti huomaamattamme sivuraiteelle. Omasta itsestään, omista voimavaroista huolehtiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Ei sitku-tyylillä, vaan nyt ja säännöllisesti.
Aivan kuten me huollamme esimerkiksi autojamme, ennaltaehkäistäksemme suurempia vikoja meidän tulisi aika-ajoin pysähtyä hetkeksi ja tarkastella kaikkea sitä, mitä elämäämme kuuluu juuri nyt. Onko jotain, mitä pitäisi hieman säädellä? Näin pystymme varmistamaan, että oma voimavaravarasto säilyy sopivan täytenä, jaksaa paremmin ja elämä on tasapainoisempaa.
Tällaisella oman itsensä huoltopisteellä saatat todeta, että kaikki on nyt hyvin – hienoa! Tai sitten voit havaita joitakin pieniä tai suurempiakin korjausliikkeitä kaipaavia asioita.
1. Käy läpi elämäsi eri osa-alueita:
Aloita tarkastelemalla eri osa-alueita, jotka muodostavat tämänhetkisen elämäsi. Näitä osa-alueita voivat olla vaikkapa terveys, ura, ihmissuhteet, henkilökohtainen kehitys, harrastukset, talous tai joku muu elämääsi liittyvä asia. Kirjaa ne itsellesi ylös.
2. Tee tilannearvio tästä hetkestä:
Mieti jokaista valitsemaasi osa-aluetta ja arvioi, miten tyytyväinen olet tällä hetkellä siihen. Voit vaikka antaa arvosanan 1-5. Mikä toimii hyvin, mikä saa parhaat pisteet? Missä on kehitettävää? Mitä kannattaa pitää silmällä? Ole rehellinen itsesi kanssa, ja tunnista ne alueet, jotka kaipaavat eniten huomiota ja huomaa myös hyvä eli asiat, jotka ovat kunnossa.
3. Luo tasapainoa:
Tarkastele, miten eri osa-alueet tasapainottuvat keskenään. Jos vaikkapa työ vie tällä hetkellä suurimman osan ajastasi, mieti miten voit järjestää enemmän aikaa esimerkiksi perheelle, harrastuksille tai omalle hyvinvoinnille.
4. Mieti sopivat tavoitteet:
Määritä sopivan kokoiset tavoitteet. Hyvä tavoite on tarpeeksi suuri, mutta ei liian suuri saavutettavaksi. Mitä haluat saavuttaa terveydessäsi, urallasi, ihmissuhteissasi ja muilla elämän osa-alueilla?
5. Laadi suunnitelma:
Laadi suunnitelma, miten voit edetä kohti asettamiasi tavoitteita. Mitkä ovat konkreettiset askeleet, joita voit ottaa kullekin osa-alueelle? Suunnitelma auttaa sinua pitämään kurssin kohti haluamaasi elämää. Ja muista, pienet askeleet vievät varmemmin hyvään lopputulokseen ja kun vielä muistat huomata pienetkin edistymiset, niin jo itse matka antaa hyvin hyvän mielen.
6. Jatkuva tarkastelu:
Jos nyt lähdet tekemään tilannekatsaustasi, niin loistavaa! Yksikin kerta jo antaa sinulle paljon tärkeää tietoa itsestäsi. Jos saat otettua tämän vaikkapa kerran vuodessa toteutuvaksi, niin se auttaa sinua pysymään paremmin suunnassa, hyvinvoivana ja tekemään ajoissa tarvittavia säätöjä. Ja tämä on hyvästä kaikille, missä vaiheessa elämää tahansa.
Olen innostanut itseni säännölliseen tarkastushetkeen ja voin sanoa omasta kokemuksesta, että se on loistava keino itsetuntemukseen, itsensä kehittämiseen ja tasapainon löytämiseen. Se, että opettelet tulemaan vahvasti tietoiseksi omista tarpeistasi ja tavoitteistasi, auttaa sinua pysymään tilanteista huolimatta oman elämäsi ohjaksissa. Ja niin kuin kaikki itsensä eteen tekeminen, se antaa paljon hyvää ympärilläsi oleville ihmisille, vaikuttaa kaikkeen tekemiseesi ja antaa sinulle mahdollisuuden tuntea tyytyväisyyttä elämässäsi.
Olen saanut olla mukana tukemassa useammassa oman elämän tarkasteluhetkessä ja saanut todeta sen hyvää tekevän vaikutuksen. Täällä olen myös sinua varten, jos tukea tarvitset. Kun teemme tämän kerran yhdessä, jatkossa teet sen jo upeasti itse.