Parisuhde peilaa vahvasti myös työelämään

Parisuhteen merkitys työelämän yhtenä tärkeänä tukipilarina on avautunut itselle niin omien kokemusten kuin opiskelun kautta. Hyvinvoiva parisuhde kannattelee, kun työelämässä tulee muutoksia tai vastoinkäymisiä – se kannattelee myös koko oman elämän hyvinvoivaa perustaa.

Kiinnostuin tästä aiheesta tilanteessa, jossa itse elin vuosia epätyydyttävässä suhteessa. Olin pitkään niin sanotussa parisuhdekuplassa, jossa uskottelin, että kaikki on ok. Epätyydyttävyydestä tuli uusi normaali. Tuo on juuri se vaihe, jossa monet tekevät sen suurimman virheen – eli eivät tee mitään, vaikka todellakin pitäisi. 

Jälkeenpäin, kuplasta vuosia sitten irtaantuneena mietin, mikä sai minut jäämään. Miksi en silloin tehnyt mitään? Voi kun olisin pysähtynyt pohtimaan hetkeksi ”olenko minä onnellinen näin?” tai uskonut sitä sisäistä ääntäni, joka aina välillä sisälläni huuteli, että tee jotain. Mutta sitä en tehnyt, kuin vasta siinä vaiheessa, kun mitään ei ollut enää tehtävissä ja irrottautuminen oli ainoa vaihtoehto. 

Oman elämäni kokemukset innostivat etsimään tietoa parisuhteesta ja myös kouluttautumaan aiheesta, kiitos parisuhdekeskus Katajan! Tämän myötä tajusin, miten valtava merkitys tällä aikuiselämän yhdellä tärkeimmistä suhteista elämäämme on. Oivalsin samalla, miten suuri pääoma hyvinvoiva parisuhde on ja miten merkittävä suora vaikutus sillä on myös työssä jaksamiseen ja aikaansaamiseen.

Puhumattakaan koko elämään – lapsiin, läheisiin, ystäväsuhteisiin – kaikkeen, ihan kaikkeen. Sitä saattaa ajatella, että ja katin kontit – minähän en henkilökohtaisia asioita sekoita työhöni, mutta tässä huijaa itseään pahan kerran. Työpäivän aikana eri tilanteissa ja kohtaamisissa nousseet tunteet ja ajatukset vaikuttavat paljon siihen, mitä viemme kotiin töistä tullessamme ja päinvastoin: millainen parisuhteemme on, millä mielellä lähdemme kotoa vaikuttaa siihen, millä mielellä avaamme työpaikan oven tai ensimmäisen etäyhteyden ja millaista energiaa välitämme eteenpäin.

Ristiriidoista voi oppia

Tänä keväänä olen vetänyt parisuhdekursseja, joissa aiheina on ollut muun muassa tunnetaidot, vuorovaikutustaidot ja ristiriitatilanteet. Olen kiitollinen siitä, että paikalla on ollut useita kymmeniä kuulijoita. He ovat jo oivaltaneet ihmissuhteen merkityksen, ottaneet aikaa ja tulleet paikalle. Jokaisessa illassani, aiheesta riippumatta korostuvat kuuntelun tärkeys, henkinen turva, avoin ja suora vuorovaikutus, vastuunottaminen suhteesta, hyväksyntä ja arvostus ja hyvän huomaaminen. Huomaatko? Hyvin samoja elementtejä, jotka ovat myös työelämässä hyvinvoivan työyhteisön perustana.

Viimeisimmän kurssi-illan aiheena oli tällä viikolla ristiriidat. Ne ovat luonnollinen osa elämää ja illan ehkä tärkein sanoma oli se, että ristiriidat ovat aina mahdollisuus lähestyä toista, mutta myös loitota kauemmaksi. Se miten kohtaa ristiriidat, määrittää suunnan. Kun uskaltaa olla eri mieltä asioista, ilman että kumpikaan kokee sitä uhkana itselleen, se jos mikä rakentaa ja vahvistaa.

Lause ”Haluatko hyvän parisuhteen, vai haluatko olla oikeassa?” antoi kurssilaisille ajattelemisen aihetta. Illasta saatu palaute kertoi, että sisältö osui ja upposi. ”Saimme kurssista keinoja käydä läpi pahan riitamme, joka meillä oli toissa viikolla. Saimme puhuttua kurssin kysymysten kautta, miltä kummastakin oli tuntunut. Pääsemme nyt eteenpäin ja minulla on parempi luottamus suhteemme tulevaisuuteen.” 

Parisuhde on yksi elämäsi tärkeimmistä peileistä, sillä sen kautta näet omaan itseesi monella muullakin elämän osa-alueella. Kannattaa siis miettiä ajoissa ja tehdä tarvittaessa töitä sen eteen, ettet huomaamattasi tule turhaan rikkoneeksi tuota onnen peiliä.

Edellinen
Edellinen

Kun työ syö kaiken elintilan

Seuraava
Seuraava

Elätkö arvoistasi elämää?